Ældre er ikke en byrde

      Kommentarer lukket til Ældre er ikke en byrde
Bedstemor har glæde fa livet

Det hænder af og til, at ordet ”ældrebyrden” dukker op i politiske debatter – eller en journalist kommer til at bruge ordet, selvom han / hun er blevet advaret imod det. Ordet har nemlig så dårlige konnotationer, at det er blevet et fyord. Det signalerer, at ældre mennesker er til besvær. De er en byrde. Oftest anvendes ordet i sammenhæng med samfundsmæssige forhold. Fx omkostninger til hjemmehjælp. Eller plejepersonale, som kan besøge de ældre i deres eget hjem.

Stigmatiserende

Det er i virkeligheden en nedladende og stigmatiserende måde at udtale sig om samfundet på, når begrebet ”ældrebyrden” anvendes. Der er flere grunde: Den vigtigste er, at de fleste ældre mennesker vil faktisk ikke være en byrde. Hverken overfor samfundet eller for familien! Det ved I altså godt. Så afskaf lige det ord. Væk med det. Det skal ikke længere findes i dansk retstavningsordbog – eller andre ordbøger – ok?

Ja, jeg skrev at ældre mennesker ikke vil være til besvær. Og heldigvis får vi flere og flere hjælpemidler, som kan hjælpe de ældre til at forblive i deres hjem – med respekten for sig selv i behold – og med glæden over, at kunne være til nytte for andre familiemedlemmer. Det er en vidunderlig tanke. Og jo, det kræver måske, at du – eller I – lige holder lidt ekstra godt øje med det ældre familiemedlem, som bor alene.

Brug for grej som plejesenge m.m.

Måske vil der være brug for, at I hjælper lidt med at få installeret den her flotte nye plejeseng, som gør det nemmere at stå op. Og ja, I kunne måske supplere – sådan af egen fri vilje – med et af de mange praktiske, funktionelle og smukke sengeborde, som også findes på markedet. Det vil gøre den ældre person ekstra glad. Ikke kun fordi hun nu får en af de bedste plejesenge at sove i, men også fordi hun vil kunne være frisk og udhvilet, når sygeplejersken kommer forbi for at måle blodtrykket. Jo, hun skal holdes lidt i ørerne – når det handler om helbredet. Men hvis hun forstår, at hun skal følge anvisningerne, så går det godt.

Hjælpemidler til demente

I kan beholde bedstemor i mange år endnu! Men forstår hun det ikke, ja, så er udsigterne ikke så gode. Den demens, som hun lider af, udvikler sig. Det ved I godt. Og I ved også godt, at I vil få brug for mange demens hjælpemidler som disse.

Selvfølgelig er det trist. Men så længe hun selv kan klare det meste derhjemme – med hjælp fra hjemmehjælpen, hvorfor skal hun så ikke have lov til det? Det vigtigste for hende er jo, at hun har sin uafhængighed. Og at hun har vished om, at når det bliver nødvendigt, så er I der og vil hjælpe hende.

Om det så kun handler om, at I skal købe et robotdyr til hende, så hun kan falde til ro – eller om det handler om at hun har brug for en af de helt nye modeller af plejesenge, kan hun ikke bedømme. Et robotdyr koster ikke så meget som en seng. Men en god seng er livsens nødvendig, hvis den gode søvn skal bevares.