WIFIs historie

Det, at være forbundet til internettet uden irriterende kabler og tråde, lød i mange år som en decideret drøm. I dag er vi vant til, at der – næsten lige meget hvor vi er – er et Wifi trådløst netværk til rådighed, vi kan tilkoble os. Denne gode er dog kommet langvejs fra, og da Wifi standarden udkom, var det lidt af en evolution!

Oktober 1999

Historien om Wifi (Wireless Fidelity) begynder for alvor i oktober 1999. Her bliver IEEE standard 802.11b protokollen introduceret. Denne protokol tillod en hastighed på hele 5mb/s og en rækkevidde på 50-100 meter. Selvom 5mb/s ikke lyder af meget i dag, blev denne standard hurtigt meget populær, da den på daværende tidspunkt var det suverænt bedste, man havde at byde på i forhold til trådløst netværk!

Vi spoler frem til juni 2003. 802.11g protokollen bliver introduceret efter at have været under udvikling i et par år. Med denne protokol kunne man i stedet for sølle 5mb/s nu overføre filer med op til en hastighed på 22mb/s! Selv den dag i dag er 802.11g protokollen derfor rigeligt for mange mennesker, da deres trådløse netværk simpelthen ikke kan følge med.Som en note skal det tilmed siges, at 802.11g protokollen var bagud kompatibel, således at gammel hardware også kunne bruge den nye protokol for trådløse netværk!

Selv den dag i dag er der dog problemer med Wifi. Apparater, der kører på den samme frekvens (2.4ghz) som f.eks. mikroovne, Bluetooth enheder og visse telefoner kan skabe udfald i Wifi-forbindelsen på det trådløse netværk.

For nyligt har vi blandt andet set udviklingen af WiMAX. Hvor teknologien og idéen stort set er den samme og WiFi og WiMAX, kan WiMAX dog række en del længere end WiFi. WiMAX har dog endnu ikke slået igennem på samme niveau som Wifi-standarden, der efterhånden er at finde (flere steder) i hvert eneste danske hjem.