Flere slags teambuilding

      Kommentarer lukket til Flere slags teambuilding

Din lederstil er ikke så klar for de fleste medarbejdere. Og det er helt med vilje, at du ikke påtager dig en bestemt lederrolle over for dem. Du vil nemlig gerne se, at dine medarbejdere selv tager initiativ og selv foreslår ændringer i processerne. Du vil ikke tvinge dem ind i en rutine, hvor de bare udfører et stykke arbejde – helt mekanisk og uden omtanke. Du vil også gerne have, at dine medarbejdere forstår, at du har ansat dem, fordi de kan noget, som du ikke har tid til at beskæftige dig med. Du forlanger af dine medarbejdere, at de selv løser eventuelle problemer.

Gode resultater

Din taktik har givet din virksomhed rigtigt gode resultater. Og det er jo det, som det hele handler om. Resultatet på årets regnskab skal være godt. Og for at nå det mål, så er du nødt til at lade dine medarbejdere skabe deres eget team samarbejde. Du ved godt, at det ikke er nemt for dem. Du ved også, at nyansatte kan blive ret frustrerede over, at du ikke er deres far, som hjælper dem, når de står overfor et problem. Du er deres chef og betaler dem for at løse dine problemer!

Sjov eller seriøs teambuilding

De har sikkert behov for forskellige typer – lige fra sjov teambuilding med Viking Games til mere seriøs teambuilding med GoTeam.

Dette er faktisk den første besked, du fortæller en nyansat i virksomheden. Du fortæller det på en pæn måde, hvor du forklarer, at de skal tage ansvar og prøve sig frem. De må gerne fejle. Ingen er perfekt. Og hvor der arbejdes, der fejles der også. Lidt gammeldags? Måske. Men din form har givet dig succes. Dine medarbejdere tager ansvar. De har mange diskussioner om, hvordan de bedst arbejder sammen. Du stiller dem ofte et par spørgsmål: ”Hvad er et godt team?” og ”Hvad mangler der i jeres team samarbejde, som vil gøre det endnu bedre, end det er nu?”

Forventer ikke svar

Du forventer sådan set ikke at få svar på dine spørgsmål. Sådan verbalt. Men det får du ofte. Du forventer dog, at du ser ændringer i teamet. Enten i form at indtræk af nye kvalifikationer, eller i form af, at rollerne skifter. Du kan ofte iagttage ændringer i teamet. Og når det sker, så er du glad, fordi du ved, at den teamudvikling, som dine medarbejdere er med i, er i god fremgang. Du har endnu ikke skabt det fuldkomne team. Det vil nok heller aldrig ske.

Men du er godt i gang – og dine medarbejdere bliver gladere og gladere for at være ansat hos dig. Netop fordi de har meget frihed, de må tage de rigtige beslutninger – og de må implementere dem, uden, at du blander dig i det. Det er der rigtigt mange mennesker, der sætter pris på. At der så er enkelte, der ikke kan klare at indgå i sådan et team samarbejde, men foretrækker en mere autoritær leder, kan du ikke undgå.

Det er dog også dem, der hurtigt forlader virksomheden. Uden at du behøver at føre ubehagelige samtaler med dem. Nej, det er ikke alle, der har kapacitet til at indgå i en lang proces med teamudvikling. Men de finder nok et sted, hvor de føler sig godt tilpas.