Beskyt dit trådløse netværk

      Kommentarer lukket til Beskyt dit trådløse netværk

Et ubeskyttet trådløst netværk både kan være og er en invitation til folk med skumle intentioner. Vi har set mange sager i såvel Danmark som i resten af verden, hvor trådløse netværk uden password f.eks. er blevet brugt til at downloade ulovligt materiale, hvorefter ejeren er kommet i problemer. Da det er ejerens trådløse netværk, er det også ejerens ansvar at it-sikkerheden er i orden.

Endnu værre eksempler er, hvor folk har købt varer via internettet. Er dette sket over et trådløst netværk, som andre har haft adgang til, har disse personer kunnet opsnappe bankoplysninger med videre. Herfra og til at ens Dankort bliver lænset, er der ikke særligt langt. Et trådløst netværk er fantastisk belejligt, men også ganske farligt i de rette / forkerte hænder.

Heldigvis er det relativt nemt at beskytte et trådløst netværk fra uvedkommendes entré. Her kan du se nogle gode tips til at beskytte tid trådløse netværk, så du selv slipper for problemer i fremtiden:

 • Krypter din trafik. At kryptere ens trafik gør, at ens trafik er hemmelig. Hemmelig for alle andre end en selv, heldigvis. Med kryptering gør man data ulæselig for en tredjepart, der ikke har adgang til dekrypteringskoderne eller softwaren.
  Der findes i dag tre krypteringsstandarder, der er bygget ind i de fleste routere.
  WPA2 er den nyeste krypteringsmetode for trådløse netværk og er også almindeligt anerkendt som den mest effektive.
  WPA-PSK er den – groft sagt – næstbedste og muligvis den krypteringsstandard, der virker på flest enheder. Et trådløst netværk krypteret med WPA-PSK er stadigt effektivt sikret.
  Til sidst er der WEP, der primært bruges til ældre enheder og routere. Et trådløst netværk sikret med WEP bør opgraderes.
  Hver krypteringsmetode kræver et password, som routeren og enheden (f.eks. din PC eller din smartphone) har. På den måde skal andre enheder indtaste passwordet, hvis de vil benytte det trådløse netværk.
 • Opsæt dit trådløse netværk som et ’acces point’. At opsætte din router som et ’acces point’ betyder, at du har kontrol med hvilke enheder, der er forbundet med hvilke. På den måde kan du nemt udelukke fremmede enheder.
  Du har mulighed for også at opsætte din router som en ’ad-hoc’ eller ’peer to peer’. Vælger du en af disse to metoder kan enheder forbindes direkte med hinanden uden at gå igennem routeren. Uden et trådløst netværk som et ’acces point’ har du ingen kontrol med infrastrukturen i dit trådløse netværk!
 • Ændrer dit brugernavn og password til det trådløse netværk. Dette er ekstremt grundlæggende, men der er alligevel mange, der glemmer det: Per default har routeren til dit trådløse netværk brugernavnet ’admin’ og passwordet ’password’. Overraskende mange ændrer ikke disse oplysninger, hvorved det er ekstremt nemt for uvedkommende at tage fuld kontrol over det trådløse netværk.
 • Luk det trådløse netværk ned, hvis du er væk et par dage. Skal du på udrejse et par dage, er der ingen grund til at have et aktivt trådløst netværk. Ligesom du lukker køleskabet og slukker for strømmen til lamperne, kan du slukke dit trådløse netværk. Du kan simpelthen tage stikket ud. På den måde er du sikker på, at dit trådløse netværk ikke bliver misbrugt til det ene og det andet, mens du nyder en badeferie i Costa del Sol eller et forretningsmøde i Barcelona.

At sikre et trådløst netværk er ikke nogen videnskab, og det handler i høj grad om at have ens sunde fornuft med. Skal du ikke selv bruge det trådløse netværk, skal du f.eks. heller ikke give andre mulighed for at gøre det.

Husk de gode tips i denne artikel, til næste gang du skal opsætte et trådløst netværk, eller til når du skal modificere dit eget. Det kan med garanti betale sig i den sidste ende med et sikkert og effektivt trådløst netværk!