Hveps eller gedehams?

      Kommentarer lukket til Hveps eller gedehams?

Gedehamse, også kaldt hvepse, er udbredt over hele verden og i Danmark er der registreret 40 arter af det gul- og sortstribede insekt.  Vi er ofte generet af dem når vi nyder en sodavandsis på terrassen om sommeren, og især i efteråret når arbejderne forlader deres bo og de for alvor søger mad og søde sager.

Skadedyr?

Men er de egentlig et skadedyr, og hvilken nytte har de for naturen?

Hvepse anses ofte som et skadedyr idet de generer mange mennesker i de aktive måneder.
De er effektive til at holde insekter nede, fjerner spildte rester fra det udendørs kaffebord og er også ådselædere og fjerner effektivt og hurtigt hvis der skulle ligge en fugl i græsset eller en mus under træterrassen eller i væggen.

De kan bygge deres bo mange steder. I udhæng, i jorden, væggen eller i en gammel kasse i skuret. Umiddelbart lader man dem være, men de kan sidde et sted hvor de er til stor gene og her vil man fjerne boet.

Fjerne hvepsebo

Der findes mange råd mod at fjerne hvepsebo selv, men det er ikke helt ufarligt.
Rigtig mange mennesker er allergiske overfor hvepsens gift, og der er altså stor chance for at blive stukket hvis man selv forsøger sig med at fjerne et hvepsebo. Derfor kan en professionel skadedyrsbekæmpelse være en god idé.

En skadedyrsbekæmper har det rette udstyr til at gøre det korrekt og sikkert for typisk kun omkring 1000 kr. Så altså en forholdsvis billig behandling i forhold til selv at skulle kaste sig ud i det.

Du kan kun fjerne boet selv hvis det sidder frit, en skadedyrsbekæmper kan få fat i boet uanset hvor det sidder.

Skadedyrsfirma

Jeg havde i sommer et hvepsebo siddende et sted i udhænget, jeg kunne se dem flyve ind men jeg kunne hverken se det eller komme til det hverken udefra eller fra loftet.  Jeg ringede til et skadedyrsfirma for at høre hvad jeg kunne gøre, hvor han sagde at det kan de da klare. Jeg tvivlede lidt for hvordan skulle de dog kunne det uden at brække udhænget ned?

Men rigtigt nok kom han ud og havde et langt rør med som kunne komme op under udhænget og sprøjte noget giftpulver ud som bredte sig deroppe og dermed ramte boet og slog det ihjel. Det kom ikke ind i huset og er ikke farlig for mennesker eller husdyr, det er meget betrykkende.  Man behøvede ikke at fjerne det, da det ikke vil blive genbrugt igen.