Hvepse (talje)

      Kommentarer lukket til Hvepse (talje)

Kender du udtrykket ”hvepsetalje”?
Det er sådan et udtryk, hvor man fortæller om en kvinde, at hun har en meget lille talje i forhold til hendes hofte- og brystmål. (Som gerne må være store).
Udtrykket er meget beskrivende, fordi det leder tanken hen på en hveps.

Hvepsens anatomi

Hvepse har ligesom 3 led: Et hoved, en overkrop og en underkrop, som er forbundet med en meget smal talje. Udtrykket er sikkert blevet udviklet, dengang kvinder begyndte at snøre deres krop ind i korsetter. De gjorde det netop, fordi det blev anset for smukt ikke at have en firkantet krop. Hofter og bryster (som signalerer, at hun er klar til at føde et barn, og kan brystføde det) måtte gerne vises. Men på en ’pæn’ måde.
Brugen af korsetter førte dog til, at mange kvinder måtte lide, da korsetterne var rigtigt stramme. I perioder skulle de være så stramme, at kvinder måtte have hjælp til at snøre dem ind.

Dånede midt i det hele

Mange gifteklare kvinder ’dånede’, da de simpelthen ikke kunne få luft nok. Korsettet strammede nemlig ikke kun om taljen, men også om lungerne og overkroppen.
I dag er vi kvinder heldigvis sluppet af med korsettet. Nogle mennesker – både mænd og kvinder – bærer dog korset også i dag. Det kan der være forskellige grunde til. Fx en svag ryg, som skal have støtte. Eller en lidt for stor mave, som gør, at forfængeligheden skal tilfredsstilles med et korset, som gør vommen fladere.
Men vi snører dog ikke korsettet så stramt, at vi ikke kan ånde, eller former vores krop helt vildt og får hvepsetaljer.
Man begyndte at bruge korsetter allerede i renæssancen. Det vil sige i den første halvdel af 1500 tallet. Dengang var det kvinder, der brugte det. Det siges, at det startede et sted i Spanien, og så blev det indført af aristokratiske kvinder til Italien og Frankrig. Korsettet blev siden hen indført til England og det nordlige Europa.

I 1800 tallet blev det moderne også for mænd at gå med korset. Det var de mere modebevidste mænd, som brugte det. De såkaldte ’dandyer’. Men det blev også brugt i militæret på det tidspunkt. Officerer skulle have en rank holdning. Mere korpulente herrer brugte også korset på det tidspunkt. Simpelthen fordi de gerne ville se godt ud. Slanke og ranke.
Lidt senere fik man en anden holdning til korsetter. Kroppen, især kvindens skulle være mere naturlig. Det betød dog ikke, at korsettet helt forsvandt.
Men korsettet blev ganske langsomt skiftet ud i løbet af det efterfølgende århundrede med andre formgivende eller formholdende genstande: Brystholdere og hofteholdere, som vi også kender i dag.

Nutidens korsetter

De er heldigvis ikke så stramme, som korsetter var, men det er tankevækkende, at vi stadig bruger korsettets ’efterladenskaber”, som i dag har form af BH’er og hofteholdere.
Skal man lide for skønheden? Hvepsetaljen er vist aldrig gået helt af mode siden renæssancen. Vores holdning til kroppen har ændret sig. Og heldigvis skal vi ikke ligne hvepse i dag. Ikke desto mindre, så gør vi meget, for at vores krop får en slank talje: Fitness, gymnastik og jogging er nogle af de mest almindelige midler, vi tager i brug.