Mine overvejelser om et højskoleophold

      Kommentarer lukket til Mine overvejelser om et højskoleophold

Jeg blev færdig på det almene gymnasium, STX, sidste år. Herefter havde jeg alle verdens muligheder; skulle jeg, en 19-årig dreng, i gang med videre uddannelse, skulle jeg holde et sabbatår, skulle jeg i gang med at arbejde – eller var det måske et højskoleophold, jeg skulle overveje?

Argumentet for at vælge netop et højskoleophold var klart: Jeg tænkte, at det kunne være sjovt at vælge noget fundament anderledes. Jeg har aldrig været på efterskole og har derfor ikke haft æren af at prøve det at bo på samme skole, man går på. Fordelene ved dette er klare; venner på skolen bliver helt automatisk til rigtigt nære venner og skolen bliver mere end blot en uddannelses institution. Det bliver en vigtig bastion i ens liv og noget, man husker for mere end lange timer med bøgerne.

Men der var også udmærkede argumenter imod et højskoleophold. Det primære argument skulle naturligvis være, at det koster en hel del penge at tage på et sådant højskoleophold. Ingen tvivl derom. Mange af de penge, jeg i det seneste år har sparet sammen og som jeg egentligt havde set frem til at bruge ad andre veje. Et højskoleophold koster rigtigt mange tusinde kroner trods statens tilskud til de danske højskoler. Der er naturligvis en forskel på, om man skal på højskole i flere måneder eller blot tager et lynophold som fx journalist, men det er stadigt noget, der kommer til at koste en hel del.

Hvad der dog endte med at blive vitalt for min beslutning var, at jeg egentligt ikke havde brug for et højskoleophold. Højskolerne er ofte som efterskolerne specialiserede indenfor et enkelt punkt.  Nogle højskoler har fokus på idræt, andre på det kreative, få på det håndværksmæssige, men det var ikke noget af det, jeg ønskede at bruge min fremtid på. Jeg vidste, at fremtiden før eller senere skulle stå på et studie på Aarhus Universitet i juraens tegn, og der ville et højskoleophold ikke bidrage til at gøre dette lettere.

Havde jeg nu ønsket at blive journalist, at gå på en kreativ uddannelse som mediedesigner eller grafiker, så ville et højskoleophold i mange tilfælde ligge lige til højrebenet. Der ville det ikke være et spørgsmål om, hvorfor jeg skulle tage afsted – men nærmere et spørgsmål om, hvorfor jeg ikke skulle give lidt tid til et sådant højskoleophold.

Derfor endte det med at jeg fravalgte højskoleopholdet og i stedet gik direkte videre til universitetet og påbegyndte mit jurastudie.  Det er heller ikke en beslutning jeg siden da har fortrudt, men jeg indrømmer blankt, at jeg glæder mig til at høre fra de venner, der tog højskoleopholdet imellem gymnasiet og en videre uddannelse, om det var et valg, de endte med at blive glade for. Hvis det er tilfældet kan jeg naturligvis ikke andet end at gratulere dem og være glade på deres vegne. Jeg må indse, at jeg ikke i denne omgang når at opleve hverken en højskole eller en efterskole – men jeg håber en dag at kunne give børn muligheden for i hvert fald at tage valget om samme. Jeg tvivler ikke på højskoleopholdets gode egenskaber!

Læs mere her:
http://www.minfriskole.dk/
http://www.youtube.com/hardsysselfilm