På krisecenter

      Kommentarer lukket til På krisecenter

Jeg læste en artikel, som fik mine tanker til at løbe løbsk. Det var en ’historie fra det virkelige liv’.
Den handlede om en kvinde, der havde været udsat for vold. Hendes mand var fysisk voldelig overfor deres børn, men ikke overfor hende. Men situationen drev hende ud i en frygtelig angst, fordi hun kunne simpelthen ikke forhindre, at han mishandlede sine børn. Derfor flygtede hun sammen med sine børn fra hjemmet. Hun fandt et krisecenter i Nordsjælland, hvor hun fik hjælp.

Meget angst

Hun var meget angst og havde ikke nogen uddannelse. Hun vidste simpelthen ikke, hvordan hun skulle komme videre i sit liv. Det eneste, hun vidste, var, at hun ikke ville tilbage til sin mand. Heldigvis var personalet på krisecenteret velkvalificeret, og de fik hjulpet hende igennem de første skridt mod selvstændighed.

Stor hjælp

De hjalp hende igennem de store psykologiske problemer, hun – og hendes børn – havde, og de hjalp hende med at finde et sikkert sted at bo. De fik også kontaktet kommunen, som hjalp hende videre med at få en uddannelse. Hun startede med nogle amu-kurser og byggede videre på de kvalifikationer, hun fik. Samtidigt fik hun arbejde på et hospital. Ganske langsomt fik hun bygget et nyt og trygt liv op for sig selv og sine børn.

På et tidspunkt følte hun, at hun ville give tilbage til de mennesker, der havde hjulpet hende igennem den vanskelige periode i sit liv. Hun begyndte derfor at skrive musik – og hun fik succes. Hun komponerede et stykke musik, som kort sagt blev en landeplage. Hun blev kendt og fik mange invitationer til at blive interviewet i medierne. Hun begyndte at tjene mange penge. Men hun flyttede ikke fra sit beskedne hjem. Hun sparede pengene sammen og donerede dem til en fond, som arbejder for at bekæmpe vold mod kvinder. Den fond har lige indviet et nyt krisecenter. Det har fået navn efter hende, siges det. Jeg kender hende ikke med det navn, så det må være et mellemnavn, hun har. Men hun var med til indvielsen. Hun holdt en rørende tale om sin lange og svære vej fra at være et psykisk sygt og meget skræmt menneske med ansvar for to små børn til at blive en succesfuld, stærk kvinde.

Fantastisk styrke

Jeg er fuld af beundring over den styrke, hun har udvist. Gad vide, om der findes mange kvinder af den kaliber. Sikkert. De gemmer sig bare. Måske skulle man gøre noget ved det og danne et netværk for kvinder, der støtter andre, så de kan udfolde deres talenter? Tanken er ikke dårlig. Men spørgsmålet er, om jeg har styrken til at starte sådan et netværk. Det må jeg indrømme, at jeg faktisk tvivler på, at jeg har. Men de findes derude. De stærke kvinder, som kan gøre en forskel. Burde vi ikke lære at blive bedre til at anerkende dem.

Den kvinde, som arbejdede sig væk fra et familieliv præget af angst og vold, hen til succes og så gav den fortjeneste, hun fik ud af det tilbage, burde indstilles til at få en pris.